Aktuelnosti

/   aktuelno.info     Stocks   / Srpski  

2019-10-18 17:02:10

Naoružanje

16:43 18.10.2019Preuzmite kraći link

Na batajničkom Aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ održana je generalna proba prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2019“.

Više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova vredno se pripremaju za učešće na prikazu sposobnosti „Sloboda 2019“, koji će sutra biti održan na batajničkom aerodromu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Darimir Banda/Ministarstvo odbrane

Generalna proba prikaza „Sloboda 2019“

Prikaz se održava povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Građani će u letačkom delu programa moći da vide i avione „MiG 29“, „Orao“ i „Supergaleb“, helikoptere Mi-8 i Mi-17, H-145 M, „Gama“ i „Gazela“.

Generalna proba prikaza „Sloboda 2019“ - avioni Orao u poretku

Pešadijski ešalon činiće 13 podešalona, među kojima će biti i podešaloni kadeta Vojne akademije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana.

Darimir Banda/Ministarstvo odbrane

Generalna proba prikaza „Sloboda 2019“

Osam podešalona biće u sastavu motorizovanog ešalona, u okviru kojih će se predstaviti i modernizovana oklopno-izviđačka vozila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila „Lazar 3“, samohodne top-haubice „Nora“ i vojno-policijska borbena vozila.

Biće predstavljena i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije „Miloš“, „Oganj modularni“, „Oganj digitalni“, artiljerijski sistemi „Šumadija“, PASARS, bespilotne letelice i druga sredstva.

Generalna proba prikaza „Sloboda 2019“ - borbena VS vozila na vežbi na Aerodromu Batajnica

Defileu pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona prethodiće prikaz sposobnosti dela specijalnih i jedinica Kopnene vojske naoružanih i opremljenih najsavremenijim naoružanjem i opremom po konceptu „1500+“ i doniranim sredstvima iz Ruske Federacije, koje će biti podržane jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Generalna proba prikaza „Sloboda 2019“ - avioni MiG-29 RV i PVO Srbije

Da je sve spremno za sutrašnji prikaz, danas je imao priliku da se uveri i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića posmatrao uvežbavanje učesnika predstojećeg prikaza.


rs-lat.sputniknews.com
prikaza sloboda proba 2019 generalna vozila srbije sputniknews vojske odbrane sposobnosti foto


User comments