Aktuelnosti

/   aktuelno.info   / Srpski  

2019-10-09 23:22:17

Odlukom urednika Knjige solidarnosti manji deo knjiga otići će u opremanje i biblioteke osnovne škole u Maloj Plani, opština Prokuplje.

Hvala svima koji su se odazvali akciji RTS-a na donaciji!

Povodom početka nove sezone programske akcije Knjiga solidarnosti organizovana je sada već tradicionalna razmena knjiga sa građanima koji su želeli da učestvuju u najstarijoj programskoj akciji Javne medijske ustanove.

Vodeći se krilaticom Imamo dar za darivanje slušaoci, gledaoci i čitaoci RTS-a koji su doneli na poklon knjige iz svoje biblioteke zauzvrat su dobili jedno izdanje RTS Izdavaštva.

Na ovaj način, svi koji to mogu dali su lični, autentični, doprinos u opremanju dve školske bibilioteke u Srbiji, a RTS je sa svoje strane zahvalio pojedincima na učešću i podršci akcije.

Prikupljena donacija u jednodnevnoj akciji ove godine biće poklon biblioteci gimnazije u Ivanjici koja obeležava vek od osnivanja.

Decenijama slušaoci i gledaoci radija i televizije donatori su akcije Knjiga solidarnosti koja za cilj ima opremanje škola i školskih bibiloteka širom naše zemlje. Od osnivanja 6. oktobra 1972. godine Knjiga solidarnosti je jedinstvena aktivnost naše medijske kuće koja ima humanitarnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda tamo gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.

Učešće u programima Knjiga solidarnosti za ove četiri decenije uzeli su najuglednija imena iz svih oblasti kulturnog, prosvetnog i umetničkog stvaralaštva.

Zahvaljujući našim slušaocima, gledaocima i čitaocima, sakupljeno je više od tri miliona knjiga, ali i mnogo školskog pribora, tehničkih pomala i sportskih rekvizita, koje su darivali brojni građani, ali i izdavači, institucije, biblioteke, škole i organizacije.

Zahvaljujući svima njima do sada je osnovano (ili dopunjeno) 1.400 varoških, seoskih i školskih biblioteka i otvoreno 37 knjižnica u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Obnovljene su i dopunjene biblioteke u srpskim manastirima: Studenica, Mileševa, Đurđevi stupovi, Banjska, Kalenići, Kumanica i Lipanj, a više od 2.000 odabranih naslova stiglo je u Hilandar i njegov metoh Kakovo.

Knjiga solidarnosti je nagrađena Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom Podvig godine Večernjih novosti i mnogim drugim priznanjima, čiju krunu predstavlja Vukova nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.


rts.rs @RTS_Vesti
knjiga solidarnosti donirali koji akciji jedan biblioteke akcije koja http godine graani


User comments